7 moduri prin care să îți liniștești în mod natural animăluțul de companie

Durerile fizice, maladiile, expunerea prelungită la zgomot sau schimbările de rutină zilnică pot aduce  transformări semnificative în comportamentul animalului de companie.

„Tu îți cunoști cel mai bine câinele, știi când are alt comportament, iar de cele mai multe ori schimbările apar din cauza unor probleme medicale. Ca și noi, animalele de companie se pot simți stresate, afectate emoțional”, susține dr. Jennifer Coats, veterinar în Fort Collins, SUA.

În timp ce unii veterinari prescriu fără să stea pe gânduri medicamente, pentru a destresa animalul, veterinarii holistici sunt de altă părere. Remediile holistice, naturiste, sunt din ce în ce mai căutate în cazul problemelor de sănătate umane și devin tot mai populare și în rândul animalelor. Așa că recomandat este să consultați mai multe tipuri de medici, înainte de a lua o decizie cu privire la tratamentul ce îi trebuie atribuit animăluțului stresat.

Până atunci, însă, vă recomandăm și noi câteva soluții menite să destreseze necuvântătorul. Bineînțeles, acestea nu țin, însă, loc de consultul unui veterinar.

Exerciții fizice – Uneori, stresul vostru poate deveni stresul animalului. Dacă un program de muncă nebunesc nu vă permite să vă îngrijiți cum trebuie animăluțul, să îl scoateți la plimbare atât cât are nevoie, el devine stresat, anxios. Schimbarea rutinei, singurătatea, faptul că ajunge să se simtă îl plus, sunt factori ce cauzează anxietate și stres. Dar toate astea pot fi schimbate în mod foarte simplu: prin plimbări, exerciții, timp petrecut împreună, jocuri.

Citește și: Jocuri de interior pentru câini

Stimulare mentală – Învățând animăluțul noi trucuri, îi veți distrage atenția de la ceea ce îi cauzează stres. Necuvântătoarele noastre de-abia așteaptă să își petreacă timpul cu noi, să simtă că le acordăm atenție, iar acest lucru nu implică un efort prea mare din partea noastră. Trebuie doar să ne dorim să facem asta. Majoritatea câinilor, spre exemplu, devin stresați din plictiseală. Această situație, însă, poate fi evitată foarte simplu: distrându-vă împreună.

Muzică clasică – Un nou studiu de la Universitatea din Glasgow a scos la iveală faptul că puțin Bach poate fi de mare ajutor. Prin intermediul unui experiment, un grup de câini ce asculta muzică clasică  a fost ținut sub observație timp de o săptămână, în timp ce un alt grup a fost observat în liniște, pentru aceeași perioadă de timp. După o săptămână, condițiile acestor două grupuri s-au inversat. Concluzia studiului a fost aceea că, atunci când câinii au ascultat muzică clasică, patrupezii au fost mult mai liniștiți.

Uleiuri, plante medicinale și suplimente – Uleiul de levănțică este unul intre cele mai cunoscute remedii împotriva stresului animalelor. Un studiu efectuat în 2006 a demonstrat că uleiul de levănțică este extrem de bun mai ales în cazul câinilor care suferă de rău de mașină. „Puneți o picătură sau două la colțul păturii sau a pernei pe care se odihnește animalul”, recomandă medicul veterinar Coats. Dar uleiurile sunt doar unul dintre remediile utileîmpotriva stresului animalelor. Părinții cățeilor îi pot trata pe aceștia cu melatonină, hormon care este secretat de glanda pineală de la nivelul creierului, odată cu lăsarea întunericului. În acest fel, hormonul pregătește corpul pentru somn, îndeplinind totodată o serie de funcții care influențează starea de bine și longevitatea. Melatonina poate ajuta animăluțele de companie să stea liniștite pe termen scurt (de exemplu, în mașină). Doza obișnuită este de 20 de mg la un câine de 9 kg. De asemenea, mai sunt recomandate valeriana, L- theanina și L- tryptophan. Îniante de a utiliza uleiuri, plante medicinale și suplimente, pentru animăluțele voastre, consultați medicul specialist. Nu uitați și că uleiurile esențiale sunt toxice dacă sunt ingerate, în special pentru pisici.

Feromoni – Produse pe bază de feromoni se găsesc atât pentru câini, cât și pentru pisici, sub diverse forme: aparate electrice, spray-uri, șervețele și zgarde. Produsele de calmare specifice fiecărei specii de animale pot ajuta câinii și pisicile să își regăsească liniștea.

Masaj și acupunctură – Tot ce ajută corpul să se simtă mai bine ajută creierul să se simtă mai bine. Unele zone, precum lăbuțele, urechile, fruntea sunt puncte de presiune unde 15 minute de masaj fac minuni. În mod similar, și acupunctura realizată de medici specialiști poate trata animăluțele stresate. Tratamentul stimulează eliberarea corpulu de dureri, fără să existe și efecte adverse, așa cum se întâmplă în cazul tratamentului medicamentos.

Îngrijire – Terapia în cazul animăluțelor stresate se poate reduce și la 15 minute de îngrijire. Animalul se poate simți grozav, mai ales că petrece timp cu stăpânul lui. Și pe această cale veți putea și observa dacă pielea micuțului este sănătoasă sau are leziuni.

Sursa: Petmd 

Foto: Hepta.ro

 

 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!