De cele mai multe ori, patrupezii ajung să saliveze în zadar alături de noi, fără să primească ceva gustos și sănătos pentru ei. Din când în când și ei au nevoie de câte o gustare mai specială, care să îi scoată din rutina gustului mâncării uscate. De aceea, vă vom oferi câteva rețete simple și delicioase pentru a prepara acasă niște recompense delicioase pentru cățeii voștri. Nu vă trebuie prea mult talent gastronomic, ci doar bună dispoziție și dragoste pentru prietenul blănos. Gustările făcute în casă au marele avantaj că pot fi formulate pe gustul animalului (deja ar trebui să știți ce alimente îl fac să înnebunească de plăcere), ingredientele sunt naturale, fără adaos de conservanți (așa cum se întâmplă în cazul celor cumpărate din magazin) și foarte sănătoase. Evitați ingredientele la care câinele este alergic sau intolerant. Biscuiți simpli Nu aveți nevoie decât de: • 2 căni mari de făină (poate fi făină 000, făină integrală, făină de ovăz sau pentru câinii sensibili – făină fără gluten); • 2 borcane mici de piure pentru bebeluși (alegeți orice sortiment cu orice aromă este pe placul câinelui; însă evitați-le pe cele care conțin ceapă sau pulbere de ceapă, care este toxică pentru căței). Încălziți cuptorul la 180-200 de grade Celsius. Amestecați ingredientele pentru a obține o cocă tare. Dacă e nevoie mai adăugați apă, respectiv făină. Întindeți o foaie subțire (5-6 mm) și apoi decupați biscuiții în forma dorită. Ideal ar fi să aveți o formă de os cu care să decupați „fursecurile”, dar cu siguranță câinele nu va strâmba din nas la aspectul biscuiților. Coaceți pe o hârtie pergament timp de 20 de minute. Lăsați creativitatea să se desfășoare și adăugați la compoziție sau așezați deasupra tot felul de fructe sau legume tăiate sau rase, potrivite pentru câini (morcovi, mere, afine, pătrunjel etc). Biscuiți cu unt de arahide și banane Ingrediente 1 ou și 1 albuș pentru uns 5 linguri unt de arahide 8 linguri banane pasate 1 lingură miere 1 cană de făină (integrală sau 000) ½ cană tărâțe de grâu Amestecați oul, untul de arahide, mierea și bananele pasate bine în prealabil, apoi adăugați în ploaie făina și tărâțele. Întindeți aluatul pe planșeu într-un strat de 5-6 cm și apoi decupați biscuiții în forma dorită. Așezați-i pe hârtie de copt, ungeți-i cu albuș bătut puțin și coaceți-i timp de 30 de minute, până se rumenesc. Rulouri cu scorțișoară Aveți nevoie de: 2 căni de făină integrală sau albă 000 1 linguriță de praf de copt 1 vârf de cuțit de sare 125 ml apă sau lapte 60 ml ulei vegetal 2 linguri miere 1 ou 1 linguriță scorțișoară 1 mână de nuci, nuci pecan sau alune de pădure (opțional) Într-un castron amestecați făina cu sarea și praful de copt. În altul combinați apa sau laptele cu uleiul și oul bătut. Adăugați compoziția lichidă la amestecul de făină, amestecând continuu. Veți obține o cocă moale, pe care o întindeți subțire pe un planșeu tapetat cu făină, în formă rectangulară. Ungeți suprafața cu miere și pudrați scorțișoară peste tot. Dacă doriți, presărați și nuci sau alune tăiate mărunt. Rulați aluatul de-a lungul laturii mici. Cu un cuțit sau cu ață, tăiați bucăți groase de 1 cm, pe care le așezați pe hârtie de copt. Coaceți timp de 15 minute. Bile cu brânză și bacon Ingrediente 4 linguri bacon tăiat mărunt 1 lingura ulei vegetal 4 linguri brânză cheddar sau orice sortiment nesărat sau puțin sărat 2,5 căni de făină integrală 1 cană lapte 2 oua 1 linguriță de praf de copt Într-un vas, amestecați făina cu praful de copt, uleiul și ouăle, apoi adăugați lent laptele, urmat de brânza și bacon. Veți obține un aluat tare; dacă e lipicios, mai adăugați făină. Întindeți aluatul sub forma unui rulou lung și tăiați segmente groase de 5 cm. Din fiecare bucată, formați în palme o bilă. Așezați mingile pe hârtie de copt și dați-le la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Coaceți timp de 20 de minute, scoateți tava și întoarceți bilele pe partea cealaltă. Mai coaceți încă 10 minute. Lăbuțe cu mere și morcovi O rețetă simplă și gustoasă pentru care aveți nevoie doar de: 1 cană făină 1 ou 1 cană de morcov ras ½ cană de mere rase și stoarse, neîndulcite Amestecați ingredientele până obțineți o cocă nelipicioasă, în caz contrar mai adăugați făină. Întindeți o foaie groasă de 5-6 cm, iar cu un pahar mic decupați mici rondele. Conturați lăbuțele apăsând cu degetul mare o margine a rondelelor, iar în partea cealaltă construiți 3-4 adâncituri apăsând cu degetul mic. Așezați-le pe hârtie de copt și dați la cuptorul preîncălzit timp de 15 minute până se rumenesc. Biscuiții se lasă să se răcească înainte de a-i oferi cățelului pentru degustare. Nu oferiți mai mult de 4-5 recompense zilnic. Biscuiții rămași vor fi depozitați în frigider sau în pungi de hârtie așezate în locuri uscate și întunecate.