5 greşeli pe care le fac „părinţii” căţeilor

A fi părintele unui câine implică să înveţi lucruri noi, zilnic. Nu este atât de uşor pe cât pare şi, dacă uneori ai senzaţia că, deşi nu te-ai ocupat de frumosul patruped de-a lungul mai multor zile şi totul este în regulă, află că nu este deloc aşa.

Un căţel are nevoie de mult mai multe lucruri decât mâncare, apă şi aer, pentru a fi fericit şi, implicit, sănătos.

Îţi prezentăm câteva greşeli pe care stăpânii de animale le fac adesea, fără să conştientizeze:

Adoptatul din impuls – Nu ai avut niciun căţel până acum şi vrei unul? Ai deja cinci căţei şi nu te-ar mai deranja unul? Ţi-a murit căţeluşul şi vrei să-l înlocuieşti? Niciuna dintre aceste întrebări nu ar trebui să primească răspunsuri afirmative. Graba de a cumpăra un căţel fără să te fi interesat în prealabil ce presupune asta sau doar pentru că treci printr-un moment dificil al vieţii nu ar trebui să fie un factor decisiv. Ca un potenţial părinte de căţel, este foarte important să ştii ce fel de îngrijire necesită animăluţul dorit, dacă se potriveşte cu tot ceea ce ai de oferit.

Dacă deja ai un căţel, gândeşte-te dacă ai timpul şi resursele necesare pentru a mai creşte unul. În plus, dacă micuţul care făcea parte din familie a dispărut şi eşti îndurerat, nu e momentul pentru a adopta alt câine, oricât a-i crede asta. Orice om este de neînlocuit şi la fel este orice câine… aşa că fă acest pas când te-ai mai vindecat de durere. Altfel, rişti ca noul căţeluş să nu primească ceea ce îşi doreşte.

Alegerea unui favorit – Una dintre cele mai frecvente greşeli pe care le fac stăpânii care au mai multe animale este aceea de a-şi alege un favorit. Studiile au demonstrat: căţeii simt când sunt defavorizaţi şi s-ar putea ca, pe lângă tristeţea pe care o vor afişa, să se ivească frecvente conflicte între ei.

 

 

Lipsa exerciţiilor fizice – Necesitatea de a face exerciţii diferă în funcţie de rasă şi de vârstă, dar fiecare căţel ar trebui să depună efort fizic în aer liber. Ei au foarte multă energie care trebuie eliberată, pentru că altfel devin plictisiţi, nervoşi şi mai apoi vor avea probleme cu sănătatea.

Încearcă să îi oferi căţelului tău 40-60 de minute pe zi, în aer liber, măcar acum, când vremea ne permite. Ai grijă, însă, să nu îl scoţi din casă în plină zi, când este prea cald! Nici lui nu îi face plăcere!

Ignorarea igienei dentare – Igiena dentară este foarte importantă, lipsa acesteia putând genera o mulţime de probleme de sănătate: respiraţie urâtă, gingivită, infecţii şi mai, apoi, probleme cu inima, cu ficatul şi chiar şi neurologice. Pentru a avea grijă de igiena dentară a patrupedului, spălaţi-l pe dinţi de câteva ori pe săptămână cu o pastă special creată pentru câini, inspectaţi-i adesea gura, curăţaţi-i jucăriile, din când în când şi oferiţi-i fructe, legume şi apă proaspătă zilnic.

 

 

Lăsarea căţelului în casă pentru prea multe ore – Căţeii sunt animale sociale şi tind să aibă parte de afecţiune. Iar dacă noi îi lăsăm singuri prea mult în casă… numai iubiţi nu se vor simţi! Încearcă să îţi faci programul astfel încât să nu îl laşi singur prea multe ore. Ia-l cu tine pe unde poţi, iar dacă nu, angajează pe cineva să aibă grijă de el sau măcar dă-i cheia unui vecin, să treaca pe la el din când în când.  

Sursa: One Green Planet

 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!