14 cele mai vechi rase de câini

În 2004, cercetătorii au analizat ADN-ul a 85 de rase de câini de pe toate continentele, pe care l-au comparat cu cel al lupilor sălbatici. În urma acestei analize s-au detașat 14 rase canine care dețin «genele ancestrale» ale lupilor străvechi și care au primit titulatura  de «cele mai vechi rase de câini». Cele mai multe dintre acestea sunt și cele mai pure genetic rase. 10 dintre ele provin din Asia, fapt ce a îndemnat cercetătorii în speță să afirme că primii câini au fost domesticiți undeva în estul Asiei acum 15.000 de ani.

Alte studii au arătat că primii câini domestici au apărut în Europa, astfel că disputele în acest domeniu continuă. Din acest studiu au lipsit rasele primitive de tip Spitz, caracteristice nordului Europei, motiv pentru care Bătrânul continent nici nu apare în acest top sau candidat pentru locul de baștină al câinelui domestic. Dincolo de controverse, aceste rase sunt foarte vechi și și-au păstrat înfățișarea și utilitatea de-a lungul mileniilor, de aceea merită să fie amintite în acest top. Dintre acestea, primele 7 posedă cel mai vechi model genetic: stră-străbunii lumii canine.

1. Basenji

Originar din centrul Africii, originea lui e destul de disputată. Reprezentări ale unor câini similari Basenjiului de astăzi au fost descoperite în multe morminte egiptene: câini cu bot lung, urechi ascuțite și coada încovoiată pe spate ședeau la picioarele marilor faraoni. Nu se cunoaște cu exatcitate dacă acești câini au fost oferiți cadou egiptenilor sau dacă ei sunt cei care au dezvoltat rasa. Cert e faptul că Bansenji sunt câini de vânătoare excelenți, agili și intuitivi, ce atacau în haită și aveau rolul de a mâna vânatul spre plasele întinse de triburile africane. Astăzi este recunoscut după sintagma «câinele care nu latră».

2. Malamut de Alaska

Malamuţii de Alaska au fost construiți pentru a trage săniile grele pe distanțe lungi în condițiile extreme din nordul înghețat. Anduranța și vigoarea sunt principalele lor calități. Iar asemanarea fizică cu lupul e destul de evidentă. S-au format în vestul Alaskăi și au primit numele unui trib de inuiți: Mahlemuts.

3. Husky siberian

Huskyul modern s-a dezvoltat acasă la Malamut, adică în Alaska, însă strămoșul său s-a luptat cu vremea vitregă din Siberia cu mult timp înainte să treacă strâmtoarea Bering. Ca și Malamutul, câinele Husky a fost folosit la trasul săniilor, mânatul turmelor de reni și chiar ca animal de companie și sursă de căldura pentru stăpânii săi.

4. Akita Inu

Este câinele monument al Japoniei. În trecut erau folosiți pentru a da de urma și hăiturea vânatului mare (căprioare, mistreți, urși), dar și pentru pază. Akita Inu este un câine maiestuos, mândru și neînfricat. Akita american, mult mai masiv și mai impunător, este o rasă nouă, rezultată din încrucișarea lui Akita japonez cu alte rase de câini.

5. Shiba Inu

Aceste mici vulpițe, originare tot din Japonia, sunt câini de vânătoare foarte temerari. Erau folosiți la vânătoarea de animale mici, dar și unele mari, cum ar fi mistreții sau urșii. Shiba Inu erau de un real folos pe terenurile accidentate sau neprielnice cum ar fi tufișurile sau mărăcinii.

6. Shar-Pei

Recunoscut pentru ridurile sale, Shar-Peiul nu este doar un câine atractiv, ci și unul foarte vechi și harnic. În trecut, Shar- pei era câine de fermă, îndemânatic la tot felul de sarcinii: pază, prins rozătoare, mânat turmele sau luat urma. Chinezii credeau că acești câini țin departe spiritele rele, deci era o binecuvântare să ai un astfel de câine pe lângă casă.

7. Chow Chow

Ușor de identificat după aspectul de ursuleț și limba albastră, câinele Chow Chow-ul nu este vreo jucărie, ci un câine puternic, curajos și foarte loial. Pe vremuri era paznicul de nădejde al templelor budiste, insă ajuta călugarii și la vânătoare, luat urma, mânat turmele și chiar trasul căruțelor.

8. Saluki

Este câinele nobil al Egiptului. În trecut, era atât de apreciat și adorat, încât trupul său era mumificat și așezat în morminte alături de cel al stăpânului. Elegant și discret, Saluki era folosit la vânătoarea de gazele, vulpi și iepuri în deșert și pe terenurile aride, pietroase din Africa și Arabia.

9. Shih-tzu

Numele său înseamnă «leu» în chineză și este cel mai mic dintre câinii «sfinți» ai Chinei. Un ilustru necunoscut până acum câteva decenii, Shih-Tzu a explodat în popularitate zilele acestea. Încă de la început a fost ținut ca și animal de companie, dar mai avea și rolul de câine de avertizare în mânăstirile și palatele chinezești. Câine alert, Shih-tzu latră la cel mai mic zgomot sau gest suspect.

 

10. Samoyed

Și câinele Samoyed este originar din Siberia, are o istorie îndelungată, de cel puțin 3000 de ani alături de om. Îndeplineau o mulțime de sarcini de la trasul săniilor și mânatul turmelor de reni la câini de pază, companioni sau surse de căldură pentru copii stăpânilor.

11. Terrier tibetan

În ciuda numelui, nu este un terrier adevărat, dar cu siguranță este câinele sfânt al Tibetului. Acest câine blănos făcea față cu brio condițiilor meteorologice aspre din podișul tibetan. Era câinele mânăstirilor și se credea că aduce noroc. Unele exemplare erau folosite la aportat, vânătoare și condus turmele.

12. Pechinez

Acest câine era asemuit cu leul  chinezesc, o entitate sacră în religia budistă și se credea că e paznicul sufletelor. Era folosit doar ca și companion și doar fețele nobiliare aveau dreptul să dețină un astfel de câine. Cine îndrăznea să fure un Pechiez era pedepsit cu moartea.

13. Lhasa Apso

Provine din capitala Tibetului, Lhasa, unde a apărut acum vreo 3000 de ani. Era paznicul neînfricat din interiorul mânăstirilor și prietenul cel mai bun al tibetanilor de rang înalt.

14. Ogarul afgan

Astăzi, Afganul este un câine superb, cu o roba lungă și impresionantă, foarte suav și sensibil. Dar blana lungă și-a căpătat-o pentru a rezista condițiilor vitrege din munții Afganistanului. Aici era folosit la vânătoarea de gazele și iepurii, întrucât este un câine rapid, rezitent și cu văzul bine dezvoltat.

Mai există și alte rase primitive în lume, al căror ADN, insuficient studiat, poate ascunde detalii interesante despre evoluția câinelui modern.

 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!