10 lucruri interesante despre tarantule

tarantulaCei mai multi oameni recunosc o tarantula, dar foarte putini din ei stiu ce paianjen interesant este. Acesti paianjeni mari inspira frica in inimile arachnofobilor din intreaga lume, dar in realitate, tarantulele sunt printre cele mai pasnice specii de paianjeni. Aceste zece lucruri interesante despre tarantule va vor inspira o noua forma de respect fata de aceste arahnide.



1. Femelele tarantula traiesc pana la 30 de ani in salbaticie si chiar mai mult.



Femelele tarantule sunt faimoase pentru longevivitatea lor. Chiar si in captivitate, exista cazuri in care acestea au trait mai mult de 20 de ani. Pe de alta parte, masculii nu depasesc cu mult maturitatea sexuala si durata medie de viata a acestora este de 5-10 ani. De fapt, masculii nici macar nu mai naparlesc de indata ce au devenit maturi.



2. Cele mai mari tarantule au o anvergura a picioarelor de pana la 25 cm, cam cat o farfurie de felul doi.



Chiar si celor mai indarjiti iubitori de paianjeni nu le este tot una cand vad o tarantula de 25 centimetri ca se indreapta spre ei. Regizorilor de film le place foarte mult sa foloseasca in scenele de groaza imagini cu tarantule, dar acest fapt doar le aduce acestor paianjeni parosi o reputatie proasta.



3. Tarantulele sunt foarte docile si rareori musca oameni.



Multi pradatori de dimensiuni mari ar manca tarantule, de aceea, acestea evita pe cat posibil fiintele mari, chiar si oamenii. Unei tarantule nu i-ar fi de foarte mare ajutor sa muste o persoana pentru aparare, mai ales ca veninul acesteia ca si toxicitate nu este mai rau decat o intepatura de albina.



4. Tarantulele se apara aruncand peri de pe ele catre atacatori.



Daca o tarantula se simte amenintata aceasta se foloseste de picioarele din spate sa isi rada perii de pe abdomen, pe care ii arunca in directia atacatorului. Cu siguranta, va veti da seama daca acestia va vor atinge deoarece provoaca o iritatie a pielii greu de suportat. Unii oameni pot chiar suferi reactii alergice. Si tarantula plateste pentru acest mod de aparare – aceasta va avea o portiune de chelie pe abdomen.



5. Tarantulele isi ataca prada discret, in timpul noptii



Tarantulele nu folosesc panze ca sa-si captureze prada, ci abordeaza o tehnica mai dificila – vaneaza singure. Cele mai mici manaca insecte, iar cele mari vaneaza broaste, soareci si chiar pasari. Ca si ceilalti paianjeni, acestea isi paralizeaza victimele cu venin, apoi folosesc enzime digestive pentru a le lichefia in interior.



6. Cazaturile le pot fi fatale.



Tarantulele au o piele destul de subtire, in special pe abdomen. Chiar si o cazatura de la inaltime mica poate cauza o rupere fatala a exoscheletului acestora. Din acest motiv, nu se recomanda manevrarea acestora. Ce-ai face daca la tine pe mana s-ar misca un paianjen mare si paros? Cel mai probabil l-ai arunca si asta foarte repede.



7. Tarantulele au gheare retractabile, asemeni pisicilor.



Deoarece cazaturile le pot fi fatale, tarantulele au nevoie de priza buna atunci cand se catara. Desi cele mai multe tarantule au tendinta sa ramana la nivelul solului, cateodata sunt nevoite sa se catare pe copaci sau pe diferite obiecte. Scotandu-si ghearele de la capatul fiecarui picior, aceasta se poate prinde mai bine de orice suprafata escaladeaza.



8. Desi tarantulele nu tes plase, ele folosesc totusi panza.



Ca toti paianjenii, tarantulele produc panza si folosesc aceasta resursa in moduri foarte inteligente. Femelele folosesc panza pentru a-si decora peretii interiori ai vizuinelor din pamat – se crede ca aceasta ii ramforseaza. De asemenea, femelele tarantula isi depun ouale intr-un cocon de panza. Tarantulele traseaza fire de panza in jurul vizuinei pentru a le alerta in cazul in care se apropie prada sau pradatori. Oamenii de stiinta au descoperit recent ca tarantulele pot produce panza si cu picioarele, nu doar cu glandele speciale, ca restul paianjenilor.



9. Cele mai multe tarantule pot fi vazute hoinarind in timpul lunilor de vara, cand masculii cauta femele.



In lunile cele mai calde de vara, masculii maturi din punct de vedere sexual, incep calatoria pentru a-si cauta partenera. Tarantulele sunt observate cel mai des in aceasta perioada, deoarece masculii isi neglijeaza siguranta proprie hoinarind in lumina zilei. In cazul in care masculul gaseste o vizuina de femela, acesta va lovi usor pamantul ca sa-si anunte prezenta. Curtarea este scurta, masculul transmitand cu rapiditate sperma, apoi incearca sa fuga. Pentru femela, acest petitor este o sursa buna de proteine si de aceea aceasta va incerca sa-l manance de indata ce s-a consumat mariajul.



10. Tarantulele isi pot regenera membrele.



Deoarece tarantulele naparlesc pe tot parcursul vietii, inlocuindu-si exoscheletul pe masura ce cresc, au abilitatea de a-si repara orice dauna suferita. Daca pierde un picior, acesta ii va aparea ca prin minune urmatoarea data cand va naparli. In functie de varsta tarantulei, de durata de timp pana la urmatoarea naparlire si de lungimea piciorului pierdut, acesteia ii poate creste un picior mai scurt decat normal, dar se va lungi gradual la urmatoarele naparliri pana la lungimea normala. Cateodata, tarantulele isi mananca piciorul pierdut in vederea reciclarii proteinelor.

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!