Lucruri interesante despre reni

renulAnimalul vedeta al lunii decembrie este, fara indoiala, renul. Relatia lui stransa cu batranul Mos Craciun i-a oferit o identitate magica, de poveste. Cand spui reni te gandesti automat la Mos Craciun si viceversa. Insa renul este mai mult decat un personaj mitic, este un animal puternic si razbatator, ce a pus stapanire pe tinuturile inghetate de dincolo de Cercul Polar de Nord. Iata cateva lucruri despre reni pe care poate le veti gasi interesante sau pe care unii dintre voi le cunosteau deja.

Renul este o specie din familia caprioarelor bicopitate (Artiodactyla), ce traieste in tundra nordica din America de Nord, Europa si Asia. Este singura specie din aceasta familie la care, atat masculul, cat si femela prezinta coarne bine dezvoltate.

Pe continentul nord-american, renul este cunoscut sub numele de caribou. Inainte se credea ca renul si caribou sunt doua specii distincte sau ca renul este varianta domesticita a cariboului. Acum, cel mult, cele doua animale pot fi incadrate in subspecii diferite, la fel ca si alte populatii de reni din lume, in functie de habitatul in care traiesc: reni de padure, reni de tundra, reni europeni, reni americani etc. Renii norvegieni  de pe insula Svalbard sunt cea mai mica subspecie de ren, cantarind abia jumatate decat un ren din alta zona a globului.

La ora actuala majoritatea renilor din lume traiesc in turme domestice, iar populatiile salbatice sunt considerate amenintate cu disparitia. De mii de ani, popoarele nordice au exploatat turmele salbatice de reni pentru a-si asigura subzistenta: foloseau blanile pentru a-si confectiona imbracaminte si incaltaminte, carnea pentru hrana, iar oasele pentru unelte.  Acum 15.000 de ani, Europa era intens populata de reni. Acum, industria petroliera ameninta viitorul renilor salbatici, afectand principala lor sursa de hrana pe timp de iarna: lichenii.

Amerindienii innu din nordul Canadei au supravietuit datorita turmelor uriase de caribou. De mii de anii incoace ei migreaza alaturi de turmele de reni. Cand un animal este vanat nimic nu se iroseste: carnea este mancata pana la ultima fibra, oasele membrelor nu se arunca intrucat este considerat semn de jignire la adresa spiritului caribou, iar coarnele sunt atarnate in copaci, la inaltime,  ca o dovada de respect la adresa animalului, a carui viata nu a fost irosita in zadar. In alte culturi se credea ca renii sunt cei care duc spiritele mortilor  in cer.  Fiecare turma de reni domestici are un animal care este considerat spiritul turmei si care nu este sacrificat decat atunci cand nu mai poate sa mearga.  Acest exemplar primeste multa atentie si respect din partea stapanului.

Renii sunt perfect adaptati si echipati pentru conditiile vitrege din tinuturile vesnic inghetate. Nasul lor este astfel constituit incat sa incalzeasca rapid aerul rece din exterior pentru a nu afecta plamanii in cadrul respiratiei. In conditii extreme, renii isi pot regla temperatura corporala: au abilitatea sa suprime circulatia din membre astfel incat sa nu se piarda caldura la acest nivel. La acest moment temperatura din picioare se apropie de nivelul critic de degeraturi, insa niciodata nu se ajunge pana acolo.  Din acelasi motiv, coada este foarte scurta.

Blana este dublu stratificata. Stratul de la exterior este format din fire de par usoare, goale pe dinauntru, care permit o excelenta izolatie si ofera lejeritate animalului atunci cand trebuie sa inoate.

Vara blana animalelor se inchide la culoare in partea superioara, dar ramane deschisa in zonele inferioare. Pe gat au franjuri de blana mai lunga. Iarna, renii se imbraca in mantii de sarbatoare, de un crem sau alb imaculat.

Deplasarea pe zapada abundenta nu se poate realiza fara copitele masive, cu suprafata mare ce actioneaza ca niste dispozitive impotriva afundarii in omat.

Pentru a nu se pierde de turma, cartilajele genunchilor scot un sunet specific, ca un click, sunet care este usor de perceput  si urmarit de catre renii rataciti in ceata sau viscol. In acest fel nimeni nu este lasat in urma.

Renii de ambele sexe isi schimba coarnele anual. Marimea coarnelor variaza foarte putin de la masculi la femele, astfel incat e dificil sa fie sexati.

Momentul in care se pierd coarnele vechi difera de la un sex la altul. Masculii isi schimba coarnele la inceputul iernii, dupa ce sezonul de imperechere se va fi incheiat. Coarnele au rol in atragerea femelelor si in luptele pentru suprematie, de aceea, o data campionatul incheiat, masculii se pot lepada de armele lor.  Pe de alta parte, femelele isi pierd coarnele si cresc altele noi la inceputul verii, dupa ce perioada fatarilor s-a terminat.

Femelele sunt mai mici decat masculii: cantaresc intre 80 si 100 de kg si masoara 160-200 de cm in lungime. Masculii masoara 180-215 cm in lungime si cantaresc intre 155 si 180 de kg. Masculii scot sunete mai puternice decat femelele, mai ales in sezonul prohibitiei. De regula, renii nu sunt foarte galagiosi.

Simtul mirosului este extrem de bine dezvoltat si le permite renilor sa miroase lichenii sub zapada adanca de pana la 60 de cm.

Cercetari recente au relevat faptul ca renii sunt singurele mamifere capabile sa  vada in spectrul luminii ultraviolete.

Populatiile salbatice de reni migreaza: vara se indreapta spre locurile de pascut din nordul extrem, unde hrana este din belsug, iar iarna revin in sud unde conditiile hibernale nu sunt chiar atat de vitrege. Caribou realizeaza cea mai lunga migratie a vreunui animal terestru. In fiecare an, turme de 50.000  pana la 500.000 de indivizi strabat  nu mai putin de 5000 de km, spre si dinspre locurile de pasunat din nord. In drumul lor pot intalni rauri, fluvii sau fiorduri, care insa nu pun probleme excelentilor inotatori cu coarne.

reniiSezonul imperecherilor este toamna, iar dupa o gestatie de 7-8 luni, un singur pui este nascut, primavara. Micutii au abilitatea sa alerge imediat dupa nastere, pentru a putea tine pasul cu turma si a  scapa de pradatori. Haitele de lupi nordici insotesc turmele migratoare, depinzand intru-totul de acestea. Laptele de ren contine in jur de 22% grasime, fiind de 4-5 ori mai hranitor decat cel de vaca.

Dieta renilor este alcatuita preponderent din licheni, dar si iarba si frunze.

Rudolph este cel mai celebru ren dintre toti, datorita nasului sau rosu si a faptului ca el este cel care conduce sania lui Mos Craciun. Pe baza datelor reale am putea afirma faptul ca Rudolph este o femela, deoarece tot timpul este prezentat ca purtand coarne, ori noi stim de mai sus ca masculii isi leapada coarnele la inceputul iernii, inainte de Craciun, iar femelele sunt singurele care le pastreaza pana  primavara urmatoare. De fapt, toti renii de la sania Mosului ar putea fi femele.

Sursa foto: 1, 2

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!