Inteligenta ciorilor

cioaraCiorile nu au o reputatie prea buna in randul oamenilor. Legendele si miturile le-au pus intr-o lumina nefavorabila si mereu le-au atribuit rolul de mesageri ai raului. De vina e vesmantul negru in care sunt imbracate aceste pasari, ochii iscoditori si mai ales actiunile lor, nu intotdeauna benefice asupra activitatilor omului. Dintre toate pasarile, probabil ciorile sunt cele mai blamate.



Insa suntem mai apropiati de ele decat ne-am fi inchipuit. In lume exista doar 2 specii de animale , care se alatura omului, in ceea ce numim “abilitatea de a folosi unelte”; acestea sunt: cimpanzeii si ciorile. Una dintre caracteristicile de baza ale omului, care ne acorda titlul de fiinta superiora, este capacitatea noastra de a inventa si folosi unelte pentru a duce la capat anumite sarcini. La un nivel mai redus, dar foarte important pentru cercetatori, ciorile si cimpanzeii afc acelasi lucru. In cazul cimpanzeilor, primate inrudite cu omul indeaparoape, surpriza nu e prea mare. Insa ciorile, din clasa pasarilor, inferioare mamiferelor, se dovedesc mai inteligente decat am crezut noi vreodata. Iar in continuare veti vedea si alte calitati surprinzatoare ale acestor pasari ostracizate atata timp.



Cu…ciocul pe unelte!



In ultimii ani studiile realizate pe diferite specii de ciori s-au inmultit. Cercetatorii au descoperit un izvor nesecat de rezultate incredibile in cadrul acestei familii de zburatoare.



In cadrul unui experiment, unei ciori din specia endemica in Noua Caledonie, i s-a oferit un tub ingust de sticla umplut o treime cu apa, pe care plutea o recompensa. Alaturi de tub, a fost asezata si o gramada de pietre de diferite marimi. Dupa ce a studiat tubul si a vazut ca nu poate ajunge la recompensa, pasarea a inceput sa arunce pietre in tub, pentru a ridica nivelul apei, si implicit mancarea. La final a venit si recompensa, atat pentru cioara cat si pentru cercetatori. Interesant este si faptul ca, la inceput, pasarea a folosit pietrele mai mari, care au dislocat o cantitate mai mare de apa, astfel nivelul lichidului a crescut mai rapid.



Intr-un alt studiu, pasarea a primit un tub de sticla in care se afla un cosulet cu mancare. Alaturi era si un fir subtire de sarma. Initial cioara a incercat sa scoata hrana cu ajutorul sarmei drepte insa nu a reusit. Apoi, ca intr-un moment de revelatie, a indoit sarma, iar cu ajutorul carligului rezultat a scos afara recompensa.



Ciorile par sa aiba o imagine de ansamblu a sarcinii pe care o au de indeplinit si sa stie ce unelte sunt folositoare. Intr-un astfel de studiu, o cioara s-a folosit de un bat de lemn scurt, aflat in apropiere, pentru a recolta un alt bat de lemn, lung, aflat la distanta. Cu acest al doilea bat, pasarea a reusit sa aporteze recompensa aflata departe de cusca ei.



In natura a fost observat acelasi comportament. Ciorile se folosesc de betisoare de lemn pentru a scoate larvele din crapaturile copacilor. Ba mai mult, au capacitatea de a confectiona unelte mai complexe, atasand unul sau mai multe bete impreuna. Si mai interesant este faptul ca ciorile isi confectioneaza cutite din diverse pietre sau bucati de lemn, cu care isi ascut betele. Betele ascutite capteaza mai usor prada.



Planificare



Asemanator veveritelor, ciorile isi fac provizii pe iarna. In perioadele cu hrana din belsug, pasarile se gandesc si la iarna ce va urma si decid sa economiseasca. Interesant este modul in care isi ascund hrana. Daca vreo alta cioara este in apropiere atunci isi ascunde mancare in pamant, pasarea in cauza decide sa isi pacaleasca surata. Simuleaza ascunderea hranei in sol, pe cand de fapt, mancarea este ascunsa in penele de la piept. Cioara zboara sperand sa gaseasca un alt loc mai ascuns unde sa isi depoziteze agoniseala. Dar sa nu uitam ca si contracandidatul e tot o cioara. Acest joc de-a ascunsul ii este cunost si ei, asa se face ca de cele mai multe ori alege sa urmareasca in continuare purtatorul hranei mult ravnite.



Caracter adaptativ



Ciorile au rabdarea sa ne priveasca si sa ne foloseasca in avantajul lor. Ciorile nu au ciocul foarte puternic, astfel incat unele tipuri de hrana, cum ar fi nucile cu coaja sau cadavrele de animale integre, le sunt inaccesibile, la prima vedere. Insa cu inteligenta lor ascutita, aceste pasari au invatat sa profite de orice sursa de hrana. Nucile sunt luate in cioc si apoi lasate sa cada liber de la mare inaltime pe o suprafata dura (trotuar, acoperis etc).Cu coaja sparta, miezul delicios este savurat de pasare. Cand aceasta strategie nu functioneaza, ciorile apeleaza la traficul rutier. Nucile sunt impinse pe carosabil, pasarea asteptand ca fructul sa fie spart de rotile vreunei masini. Ba mai mult, ciorile au invatat sa interpreteze semnalele rutiere. Stiu cand semnaforul isi schimba culoarea si masinile se opresc, astfel incat sunt in siguranta atunci cand isi recupereaza hrana. In cazul animalelor moarte este aceeasi situatie: ciorile asteapta pana cand o masina sau un alt animal spinteca pielea, pentru a se bucura de o masa copioasa.



Memorie si recunoasterea fetelor



Intr-un studiu de la o universitate americana, cercetatorii deghizati cu masti au capturat cateva ciori din parcul scolii, le-au inregistrat, dupa care le-au eliberat. De fiecare data cand mergeau mascati in zona cuiburilor, ciorile in cauza se agitau. Fara mastii, totul era in regula. Mai mult, in timp au observat ca si alte pasari, in afara celor capturate, au inceput sa le semnalizeze prezenta. Concluziile studiului au fost: nu doar ca ciorile au capacitatea de a recunoaste fetele oamenilor, dar au capacitatea de a invata si alte surate care sunt persoanele ce le vor raul.



Ciorile au capacitatea de a memora si locuri. In timpul migratiilor, daca o pasare a fost omorata la o anumita ferma, atunci acel loc este rau famat. Pe viitor pasarile vor stii sa ocoleasca acel loc unde viata lor poate fi pusa in primejdie.



Ciorile sunt pasari mult mai extraordinare decat am crezut pana acum. Nivelul lor mare de inteligenta le ajuta sa supravietuiasca atunci cand toate sunt impotriva lor (in special omul). Probabil acest este si motivul pentru omul condamna cel mai mult aceste pasari.





Sursa foto
Foto: Hepta.ro



Nicolae Hasegan

ZooLand.ro

 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!