Gecko – soparla `lipicioasa`

soparla geckoGecko este numele sub care sunt cunoscute soparlele din familia Gekkonidae. Aceasta familie include aproximativ 1000 de specii, divizate in cinci subfamilii, si in continuare noi specii sunt descoperite in  regiunile tropicale. Numele provine din dialectul Malay, gekoq, care imita sunetele pe care le scot aceste soparle. Gecko a ajuns sa fie crescuta ca animal de companie si la noi in tara, deoarece este usor de intretinut si se inmulteste relativ usor in captivitate. Insa inainte de a discuta despre cum se intretine o astfel de soparla, este nevoie sa vedem care sunt particularitatile ei. Si veti vedea ca are cativa asi in maneca pentru a putea fi numita “soparla minune”.

Cele 5 subfamilii de Gekkonidae sunt: Aeluroscalabotinae, Diplodactylinae, Eublepharinae, Gekkoninae si Teratoscincinae. Fiecare contine sute de specii, de o diversitate remarcabila. O alta diviziune a acestui grupe de soprale poate fi facuta dupa prezenta sau absenta pleoapei. In afara de Eublepharinae toate celelalte subfamilii prezinta o membrana transparenta fixa deasupra ochiului, asemenea serpilor. Pentru a-si curata si hidrata aceasta pleoapa soparlele isi ling ochii. Exemplarele din grupul Eublepharinae au pleoapele mobilizabile si pot clipi, la fel ca oamenii.  Privind ochii unui Gecko mai putem deduce un aspect: activitatea diurna sau nocturna. Daca soparla are pupila rotunda, ca a noastra, inseamna ca este un animal mai mult diurn. Insa majoritatea speciilor de Gecko sunt nocturne, avand pupila ingusta si verticala, asemanatoare cu a pisicilor ziua. O alta caracteristica uimitoare a cestor soparle este vederea colorata in timpul noptii. De asemenea Gecko se diferentiaza de mamifere prin prezenta in retina doar a celulelor cu conuri, lipsind cele cu bastonase.

Gecko sunt reptile de dimensiune mica, masurand de la 2,5 cm pana la 30,5 cm. Cel mai mare exemplar descoperit masura 60 de cm si era originar din Noua Zeelanda. Aceste soparle  se regasesc peste tot in lume, in zonele calde. Mediul natural poate include: paduri, deserturi, insule tropicale. Sunt animale insectivore, care in multe locuri din lume convietuiesc in pace cu oamenii. Deoarece nu sunt agresive in mod natural cu omul, acestea sunt acceptate  in locuinte deoarece se hranesc cu insectele care se strang la lumina artificiala noaptea. Daca sunteti un localnic dominican de exemplu nu veti fi mirat ca in fiecare seara sa va atarne un gecko pe tavan. Intrucat sunt atat de apropiate de locuintele oamenilor, unele specii au capatat numele de “House Geckos” (Gecko de casa).

Spre deosebire de celalalte  reptile, Gecko pot scoate sunete specifice. In general sunt sunete asemanatoare ciripitului de pasare, insa la unele specii poate semana cu mieunatul unei pisici sau latratul unui caine, in loc de hasaitul specific celorlalte reptile. In general in perioada de imperechere masculul emite astfel de sunete pentru a atrage femelele din imprejurimi sau pentru a-si avertiza rivalii. Iar cand vine vorba de reproducere Gecko este iarasi surprinzatoare. Unele specii prezinta o abilitate numita partenogeneza, adica o femela poate avea urmasi si fara interventia masculului. Aceasta caracteristica a ajutat soparla in colonizarea insulelor pustii. In timp lipsa diversificarii materialului genetic este defavorabila fertilitatii, insa de cele mai multe ori se intampla ca si alte exemplare sa ajunga in acelasi loc, astfel populatia locala se amesteca si infloreste. Aceasta caracteristica si rezistenta naturala a acestei soparle a facut ca ea sa fie atat de raspandita in lume.

Gecko stie sa se apere si impotriva pradatorilor, prin 2 metode. Multe specii cand sunt amenintate elimina fecale urat mirositoare in directia atacatorului, determinandu-l sa renunte, asa cum face si sconcsul. In plus mai beneficiaza si de caracteristica numita autotomie, adica isi poate pierde coada voluntar. De cele mai multe ori este mai bine sa ramai fara coada decat fara intreg corpul. Din fericire creste la loc. coada lata si dezvoltata mai indeplineste si un alt rol: depozit de grasime. In perioadele cand sursa de hrana este saracacioasa, este nevoie sa se apeleze la rezerve pentru a supravietui.
    
Ce e extraordinar despre aceasta soparla abia acum vine. Denumirea  de „soparla lipicioasa” nu vine de la faptul ca ar fi prea atasata de stapan si de o alta abilitate deosebita a ei. Gecko se poate catara pe orice suprafata, poate urca pe pereti si poate sta pe tavan fara probleme. Aceasta se datoreaza conformatiei deosebite a talpii picioarelor si…fizicii. Degetele si talpa sunt acoperite de peri fini numiti “sete” (singularul-seta), de 10-20 de ori mai mici in diametru decat un fir de par uman. La randul ei fiecare seta este divizata in nanostructuri (perisori si mai fini), numiti spatule. Stiind ca fiecare milimetru patrat prezinta aproximativ 14,000 de seta, care la randul lor pot prezenta 1000 de spatule, avem de-a face cu o structura extrem de rasfirata, care are capacitatea sa se aplice intim pe orice suprafata. Gecko vine cu structura aceasta deosebita a picioarelor, iar fizica cu principiile ei, totul pentru a forma cel mai puternic adeziv, caruia nici macar teflonul nu ii poate rezista. Intre talpile soparlei si suprafata pe care o escaladeaza, se exercita forte van der Waals, cele care sunt responsabile de adezivitate. Cercetatorii insa au descoperit ca in medii cu umiditate de cel putin 10%, asa cum se regaseste oriunde in lume, intervin si forte de capilaritate, care amplifica fenomenul. De zeci de ani oamenii de stiinta cerceteaza aceasta soparla pentru a reusi sa reproduca aceasta proprietate extraordinara. Insa gecko nu are nevoie numai sa stea prinsa de tavan intr-un punct fix, ci doreste sa se soparla geckosi deplaseze pentru a prinde insectele. Degetele sunt astfel configurate incat se articuleaza invers celor ale noastre, putandu-le desprinde de la periferie spre talpa, reducand progresiv din adezivitate. Speciile care nu poseda aceasta abilitate de catarator, cum ar fi gecko leopard, prezinta unghii.

Aceste soparle prezinta o larga paleta coloristica, de la culorii vii (rosu, verde) pana la cele care permit un bun camuflaj in mediul natural. Unele specii au abilitatea de a-si schimba culoarea, asemenea cameleonului, o alta strategie de a evita pradatorii.

Dupa cum am vazut Gecko este un animal deosebit, spectaculos, o „masinarie” extrem de bine adaptata supravietuirii. Si cu siguranta inca mai sunt multe lucruri de descoperit la el.

Surse foto: 1, 2

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!