Curiozitati despre Labrador Retriever

labradorCine nu il cunoaste pe esteticul si istetul Labrador?! Probabil cea mai populara rasa din lume, dar care mai pastreaza unele secrete pentru publicul larg. Haideti sa descoperim impreuna cateva lucruri mai putin stiute despre aceasta rasa.

Labradorul provine din Canada, din provincia Newfoundland. La originea sa stau cainii din rasa St. John’s water dog, caini primitivi formati devreme pe aceste meleaguri canadiene. Prin diverse incrucisari s-au format doua varietati ale cainelui St. John: Greater Newfoundland si Lesser Newfoundland. Newfoundland-ul urias este stramosul lui Terra Nova (Newfoundland) de astazi si erau caini masivi cu blana groasa folositi de pescari pentru a trage plasele incarcate cu peste.

Lesser Newfoundland este schita Labradorului de astazi, un caine de talie medie, sportiv, folosit de pescari pentru a transporta navoadele prin apa inghetata. De asemenea cainii recuperau pestii scapati din plase.

Ulterior, Labradorul a fost folosit la vanatoare, pentru a aporta  din apa vanatul usor, de regula pasari. Atunci si-a primit  al doilea nume, cel de Retriever (eng. aportor).

Desi se spune adesea ca Labradorul este singurul caine care are degetele unite printr-o membrana, nu este asa. Multe rase de caini de apa poseda aceasta dotare suplimentara. Fara indoiala, Labradorul este unul dintre cei mai buni inotatori. Coada sa are aceeasi geometrie cu cea a vidrei, functionand ca o carma fara cusur.

In plus, Labradorii sunt perfect echipati pentru apa. Blana este dublu-stratificata, impermeabila, datorita grasimii pe care o secreta pielea.

Orice stapan de Labrador stie ca acestia adora sa isi foloseasca gura. Un Labrador simte nevoia sa roada tot timpul. Au muscatura atat de fina incat pot sa transporte un ou crud fara sa il sparga (bineinteles cu antrenament de specialitate).

Labradorul original este cel negru. Mult mai tarziu, la finalul secolului al XIX-lea au fost recunoscute si celelalte doua varietati de culoare: auriu si ciocolatiu. La acel moment in expozitii nu erau acceptati altfel de Labradori decat cei negri. Primul Labrador auriu recunoscut oficial a fost Ben of Hyde nascut in 1899. Labradorii ciocolatii au razbit in lumea showurilor canine abia in anii 1930. Astazi toate cele 3 varietati au aceeasi recunoastere  si prestigiu in expozitii si nu numai.

Multi Labradori au pe piept un asa-numit medalion, o pata de culoare alba. Acest marcaj este un vestigiu de la stramosul lor cainele de St. John’s, care avea pete albe pe piept, labe si fata.

Labradorii nu sapa si nu sar peste garduri.

Cainii de familie excelenti, latra foarte putini daca au fost educati de mici in acest sens.

Labradorii se inteleg de minune cu copiii, dar si cu alte animale de companie. Este foarte loial si iubitor cu stapanul.

Fiind foarte inteligent, rezistent si cu simturile ascutite, Labradorul este cea mai folosita rasa in politie, echipele de salvare sau in programele de asistenta ale persoanelor cu dizabilitati si alte nevoie.

Nu e de mirare ca nu caine atat de complet a fost desemnat ani la rand cel mai popular caine in SUA, dar si in multe alte tari din lume.

Mamele Labrador sunt prolifice, dand nastere la 6-8 pui intr-un cuib.

Labradorii sunt foarte mancaciosi si le place sa roada aproape orice le pica intre falci.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!