Ce fac daca sunt atacat de caini?!

caine rauIntr-o tara in care gestionarea cainilor fara stapan e uitata de stata, iar ONG-urile nu fac fata, riscul de a fi atacat pe strada de un caine maidanez sau chiar de unul cu stapan e destul de ridicat. Iar de multe ori  atacul se produce tocmai din vina victimei, care nu a stiut cum sa gestioneze intalnirea cu cainele sau grupul de caine. Este esential sa invatam sa citim semnalele pe care ni le transmite un animal si sa punem „diagnosticul” corect  unei  anumite situatii. Acum vom vorbi despre ce trebuie facut atunci cand atacul este iminent si doriti sa scapati cat mai teafar din el. Stiind cum sa va comportati in fata unui caine potential agresiv poate duce la prevenirea atacului si mai ales a muscaturii.



Cainii de pe strada pot ataca din mai multe motive: incalcarea teritoriului, ca sa se protejeze, pentru ca sunt provocati (chiar si involuntar), pentru ca se afla in perioada imperecherilor sau pur si simplu pentru ca unele animale sunt mai usor excitabile in acest sens. Dar in  general cainii nu ataca fara vreun motiv intemeiat. Cainii cu stapan pot ataca pentru ca nu au fost bine educati de mici.



Cititi corect semnele de avertizare ale animalului. Nu porniti de la premiza ca orice caine de pe strada care va iese in cale doreste sa va muste. Multi caini doresc doar  sa va analizeze, sa afle informatii despre cel care le-a patruns in teritoriu. Cainele se va apropia de dumneavoastra doar ca sa va miroase, intinct natural in cadrul haitei. Altii caini poate doresc sa se joace si va invita apropiindu-se de dumneavoastra. majoritatea oamenilor se sperie si incearca sa alunge cainele tipand sau aruncand cu pietre inspre el. In acel moment cainele se simte el insusi amenintat si va ataca, desi intentia lui nu era asta.



Cand vedeti un caine sau o haita pe strada incercati sa ii evitati. Treceti pe trotuarul celalt si mariti pasul. Evitati contactul vizual direct, ochi-n ochi. Pentru caini acest este un semn de agresivitate, de provocare. Priviti cainele undeva la nivelul spatelui, spre coada. Ba mai mult ideal ar fi sa va intoarceti intr-o parte si sa analizati cainele cu coada ochiului.



Nu alergati, nu tipati si mai important nu va panicati! Se stie ca animalele pot „mirosi” frica, fapt ce le mare incredere in ele, simt ca pot domina. Nu este usori sa iti pastrezi cumpatul in preajma unui caine care latra insa incercati pe cat posibil sa nu transmiteti frica. In nici un caz nu alergati, nici macar un campion olimpic nu poate  intrece un caine. Chiar daca sunteti cu bicicleta nu veti putea face fata vitezei animalului. La origine cainii sunt animale de prada care adora sa haituiasca prada. Pornind la coada nu faceti decat sa il intaratati sa va urmareasca si sa va prinda…cu dintii.



Asa deci, ramaneti nemiscat, intors cu laterala spre caine si nu cu fata! Pastrati pozitia verticala, cu mainile lipite de corp, pumnii stransi. Incercati sa strangeti mainile in jurul pieptului, prin miscari line. Degetele, bratele, extremitatile sunt cele vizate de caine. Incercati sa va indepartati lent de animal. Nu va speriati de latraturi, de cele mai multe ori doar cu acestea va alegeti. Cainele care latra se simte si el amenintat si incearca sa va tina la distanta.



Incercati sa interpuneti un obiect intre dumneavoastra si caine. Bicileta, daca ati fost surprins cand pedalati, sau un copac, banca, masina. Apucati un bat sau folositi-va de geanta, plase, umbrele sau alte obiecte pe care le aveti asupra dumneavoastra. Cainii le considera parti ale corpului  si le vor ataca pe ele mai intai. Cand va ataca animalul, oferiti-i geaca, umbrela sau batul sa muste. Daca va puteti urca pe ceva mai inalt nu ezitati sa o faceti: un copac, o masina etc.



Daca ati fost atacat si doborat la pamant, ghemuiti-va cu genunchii si barbia la piept, iar cu mainile acoperiti fata si urechile. Daca ati fost muscat nu incercati sa retrageti membrul respectiv. Nu faceti decat sa intaratati cainele si sa agravati leziunile. In general muscatura este simpla sub forma unor ciupituri, cainele nu insista sa va devoreze. Totusi daca el sustine muscatura atunci incercati sa il imobilizati, sa incercati sa il faceti sa renunte. Loviti-l peste bot sau gat (regiuni sensibile pentru caini) sau incercati sa va rostogoliti peste el. greutatea corpului dumneavoastra ii poate produce fracturi sau disconfort si il va determina sa renunte la priza.



In cazul in care sunteti atacat de o haita de caini, incercati sa respectati sfaturile de mai sus. In cazul atacului iminent, incercati sa tineti toti cainii la distanta aruncand cu pietre sau lovindu-i peste gat si bot cu un bat. Cainii ataca in haita si se retrag la fel. Nu incercati sa doborati cate unul pe rand ca s-ar putea sa fiti coplesit de ceilalti. Nu atacati primul niciodata! S-ar putea sa provocati haita fara un motiv real.



Intr-un alt articol vom vorbi despre cum sa recunoastem cainii agresivi (chiar si cu stapan) si cum sa evitam sa fim muscati chiar de cainele familiei. Veti primi si sfaturi utile despre ce trebuie facut daca vedeti ca altcineva (om sau caine) este atacat de un caine, precum si ce masuri se iau dupa ce ati fost muscat de un animal.



Sursa foto



Nicolae Hasegan

ZooLand.ro

 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!