Cainele trage in lesa – Cum corectam?

caineTrasul in lesa este un comportament nedorit la orice caine, mai ales daca e unul de talie mare. Uneori e chiar ilar sa vezi in parc o  persoana plimbata de un caine, care nu pridideste in a-si mentine exchilibrul si respiratia in spatele cainelui. Insa cu  siguranta nu  e amuzant sa te afli intr-o astfel de postura. Stapanul este responsabil de trasul in lesa si nu cainele. Tot stapanul este cel care poate interveni si corecta acest comportament negativ.



Trasul in lesa este o problema de comportament si educatie complexa, care presupune mai multe aspecte: afirmarea ca lider, un bun dresaj de la cea mai frageda varsta, consecventa in dresaj, perseverenta si dorinta de reabilitare.



Pentru a va descurca mai usor pe durata corectiei, ar fi bine ca patrupedul sa cunoasca deja cateva comenzi de baza, cum ar fi: „sezi”, „la picior” sau „aici”.



Deveniti centrul atentiei



Incurajati cainele sa va urmeze si sa va acorde atentie in orice imprejurare, in momentul in care i-o cereti. Acest exercitiu se incepe inca de mic, cand puiul instinctiv vrea sa fie pe urmele dumneavoastra. De fiecare data cand va urmeaza sau se intoarce cand il strigati, oferiti o recompensa delicioasa. Laudele sunt si ele bine primite. Comunicati cat mai mutl cu cainele, vorbiti-i pe un ton vesel, spuneti-i povesti, magaiati-l. intariti legatura dintre voi doi. La plimbare cand se uita la dumneavoastra mangaiati-l si oferiti-i ceva bun de mancare.



Afirmati-va ca lider



Un caine supus va face intocmai cum doreste liderul. Un caine aflat la conducere va incerca prin toate mijloacele sa i se satisfaca dorintele. De asemenea acest exercitiu trebuie inceput din copilaria cainelui.



Cand vine vorba de plimbare asumarea rolului d lider se face simplu, dar cu multa convingere si consecventa.  In momentul in care cainele trage de lesa (lesa este incordata), opriti-va. Cand doreste sa mearga la stanga, schimbati directia de mers spre dreapta si invers. Aratati-i ca dumneavoastra sunteti cel care decide pasul urmator. Nu rezolvati prea multe daca smunciti lesa. Cainele va fi si mai determinat sa traga. Iar daca este un caine mare cu siguranta va avea mai multa forta ca noi. Nu uitati, in orice moment trebuie sa fiti cel care ia hotararile!



Mare parte din probleme ar trebui sa se fi rezolvat pana acum.



Iesitul din casa



Multi cred ca plimbarea incepe in momentul in care cainele se afla pe trotuar. Dar problemele, daca exista, demareaza inca de la iesirea din casa. Majoritatea cainilor sunt spra-agitati in momentul in care vad lesa. Pentru a primi recompensa, in speta plimbarea, cainile ar trebui sa fie disciplinat. Dati-i comanda sezi si atasati lesa. Daca este agitat puneti lesa la o parte si lasati plimbarea pe mai tarziu cand va fi mai linistit. Porniti spre usa doar daca animalul este cuminte. Nu permiteti ca la iesire sa o ia inainte sau sa devina agitat. Scotandu-l la plimbare il recompensati pentru un comportament neadecvat. Inainte de a iesi din casa dati comanda „sezi” sau „stai”, deschideti usa si iesiti dandu-i comanda „mergi”. Daca totul decurge ca la carte, recompensati.



Cate un moment de respiro



Tineti cainele atent si alert pe toata durata plimbarii. Daca deja cunoaste comenzile: „aici” sau „la picior”, „stai”, „sezi”, atunci folositi-va de acestea. Din cand in cand dati cainelui una dintre aceste comenzi, cand doriti sa va targeti sufletul sau cand va uitati la o vitrina. Laudati si recompensati cand se executa. Surprinzator sau nu, un caine care executa cateva comenzi deja invatate pe durata plimbarii este mai relaxat, mai increzator in sine si stapan.



Supus, dar cu drepturi



Sunteti liderul haitei, hotarati  tot ce face cainele, insa are si el nevoie de o oarecare libertate. Plimbarea trebuie sa fie un moment placut, pe durata caruia animalul are sansa sa adulmece si sa cunoasca tot ceea ce il inconjoara. De aceea nu ii refuzati placerea sa miroasa un copac sau un petic de iarba cand doreste. Asta nu inseamna ca are voie sa traga de lesa. Daca observati ca atentia ii  captata de vreun lucru anume si el trage puternic in aceea directie, chemati-l la picior. Cand s-a linistit, aveti dumneavoastra initiativa si indreptati-va spre acel loc si permiteti-i sa il miroasa oricat doreste.



Zgarzile strangulante sau de forta



In cazuri extreme se poate apela la aceste accesorii, in special in cazul cainilor de talie mare. Nu recomandam folosirea acestora de catre neinitiati intrucat pot produce leziuni grave cainelui. In momentul in acre cainele se avanta, zgarda se strange in jurul gatului. Daca socul este mare, traheea se poate fractura. Cereti sfatul unui specialist inainte de a folosi aceste zgarzi. Cautati sursa problemei, trasul in lesa este de cele mai multe ori cauzat de stapan sau de o deficienta in dresaj.



Plimbati cainele pe partea stanga. Este mai comod si ami usor de controlat. Nu ii permiteti sa treaca dintr-o parte intr-alta. Pe toata durata dresajului folositi doar un comportament pozitiv, nu pedepsiti, nu va enervati.



Sursa foto



Nicolae Hasegan

ZooLand.ro

 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!